14-02-2013

„Српски манастири и цркве на Косову и Метохији – уметничка фотографија”

______________

Поводом националног празника Сретење – Дан државности Србије, у Архиву Србије jе у четвртак, 14. фебруара 2013. године, отворена изложба „Српски манастири и цркве на Косову и Метохији – уметничка фотографија”.

Аутор изложбе је Александар Радош, руководилац Микрофилмског центра Архива Србије и члан Фотографске секције УЛУПУДС-а. У периоду од 1998. до 2009. године, аутор је, боравећи у више наврата на Косову и Метохији, фотографисао велики број српских манастира и цркава.

На Косову и Метохији налази се око 1.300 цркава, манастира и других објеката, локалитета и просторних целина које чине културно наслеђе српског народа. Посетиоци су имали прилику да виде уметничке фотографије манастира Пећке патријаршије, цркве Богородице Љевишке, манастира Грачанице, манастира Дечана, манастира Зочишта, цркве Св. Николе, цркве Св. Недеље и манастира Св. Јована Претече у Великој Хочи, као и манастира Св. Јоаникија Девичког у Девичу. Осим уметничке, фотографије имају и посебну документарну вредност.

Архив Србије је излагао фотографије српских манастира и цркава на Косову и Метохији 2009. године у порти Храма Св. Спиридона у Трсту, када су изазвале велико интересовање италијанске публике и медија.

Поставку је пратио каталог на српском и енглеском језику. Изложба је била отворена до 30. марта 2013. године.