Признања

______________

Државни архив Србије је за свој допринос у очувању и заштити српског културног наслеђа, како у земљи тако и ван граница Србије, добио нека од најпрестижнијих признања.

Награде и признања 


30. децембар 1975. године, Београд
Орден заслуга за народ са златном звездом додељен је Архиву Србије указом Јосипа Броза Тита, председника СФРЈ „поводом седамдесетпетогодишњице рада, а за нарочите заслуге у сређивању, заштити и обради архивске грађе Србије и значајан допринос у организацији и модернизацији службе“. Орден заслуга за народ установљен је 1945. године од стране Представништва Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије „за нарочите заслуге у изградњи социјализма и социјалистичких самоуправних односа, за организовање и учвршћивање општенародне одбране, сигурности и независности земље, као и за заслуге у области привреде, науке и културе“.

1990. године, Београд
Златни беочуг додељен је Архиву Србије „за показане способности на окупљању и повезивању сарадника у постизању нових достигнућа која по битним особинама, високом степену узорног извођења, оцени стручњака и јавности утврђују добре поступке и показују нове начине рада значајно унапређујући уметност и културу града Београда“. Златни беочуг је награда коју од 1970. године додељује Културно-просветна заједница Београда за трајни допринос култури Београда.

28. децембар 1998. године, Београд
Златна архива Фонда Александра Арнаутовића додељена је Архиву Србије за немерљив допринос у очувању драгоцене српске баштине. Две награде „Златна архива“ додељују се сваке године из Фонда Александра Арнаутовића, и то најистакнутијем појединцу и установи у домену архивистичке делатности. Фонд су 1998. године основале ћерке некадашњег управника Државне архиве Александра Арнаутовића, Маргерита и Анђица Арнаутовић.

1999. године, Београд
Вукова награда додељена је Архиву Србије „за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору“. Вукову награду од 1964. године додељује Културно-просветна заједница Србије заслужним појединцима и установама.

31. октобар 2009. године, Трст
Грамата Српске православне црквене општине у Трсту додељена је Архиву Србије у знак захвалности за сређивање архивске грађе у Архиву Српске православне црквене општине у Трсту и допринос афирмацији српске културе у Трсту и „за исказану љубав, труд и помоћ Српској православној црквеној општини и Храму Светог Спиридона Чудотворца“.

15. фебруар 2014. године, Београд
Сретењски орден другог реда додељен је Архиву Србије „за нарочите заслуге у очувању културног и историјског наслеђа Србије, а поводом 115 година постојања и успешног рада“. Сретењски орден је установљен 2009. године Законом о одликовањима Републике Србије као орден за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у областима јавних, привредних, културних, просветних, спортских и хуманитарних делатности.

20. фебруар 2014. године, Београд
Орден Светога Саве првог реда додељен је Архиву Србије „за стручно ангажовање на заштити, сређивању и обради архивске грађе Српске православне цркве у отаџбини и расејању“. Орден Светога Саве установљен је 1883. године Указом краља Милана. Додељивао га је монарх за заслуге на пољу културе, народне просвете, науке, јавних служби и Цркве, као и за заслуге према краљу, држави и нацији, цивилним и војним лицима. Од 1986. године орден додељује Српска православна црква за заслуге на духовном, образовном и хуманитарном пољу.