28-11-2012

„Јосип Пеликан – словеначки фотограф“

______________

Изложба „Јосип Пеликан – словеначки фотограф“, ауторке мр Андреје Рихтер, организована је у сарадњи Архива Србије и Музеја за новију историју Цеље, а гостовала је у Архиву Србије од 28. новембра до 31. децембра 2012. године.

На изложби „Јосип Пеликан – словеначки фотограф“ представљене су фотографије Јосипа Пеликана које се чувају у збирци Музеја за новију историју Цеље. На изложби су први пут у Београду представљене фотографије Српске православне цркве у Цељу између два светска рата.

Мало је познато да је у Цељу између два светска рата постојала Српска православна црква коју је немачка окупаторска војска минирала априла 1941. године. Црква никада није обновљена. На изложби су, између осталог, представљене фотографије Српске православне цркве у Цељу, фотографије свечаног полагања камена темељца 1929. године, доласка патријарха Варнаве у Цеље и освештења Цркве 1932. године.

У атељеу Јосипа Пеликана настало је 35.000 фотографија и 9.000 стаклених негатива. Осим фотографија Српске православне цркве у Цељу, на поставци су изложене и портретне фотографије Јосипа Пеликана, његове породице и појединих личности, као и фотографије панораме и делова града Цеља и бања – Добрна, Рогашка Слатина и Римске Топлице.

Реализацију изложбе су омогућили Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство образовања, науке, културе и спорта Републике Словеније.