29-06-2012

„Култура Срба у Дубровнику 1790–2010. Из ризнице српске православне цркве Светог Благовештења“

______________

Изложбу „Култура Срба у Дубровнику 1790–2010. Из ризнице српске православне цркве Светог Благовештења“ приредио је Архив Србије у сарадњи са Српском православном црквеном општином у Дубровнику и Народном библиотеком Србије.

Изложба је резултат вишегодишњег истраживачког и стручног рада на заштити културног наслеђа Срба у Дубровнику. Вредношћу, разноврсношћу и бројем изложених експоната, изложба је један од изузетних догађаја у култури Србије. Настала као резултат рада зналаца Српске православне црквене општине у Дубровнику, стручњака Архива Србије и сарадњом са Народном библиотеком Србије, изложба представља спој музејских експоната, архивских докумената и уметничких дела, којим одражава непосредан доживљај прошлости кроз писану историју и уметност.

На изложбеној поставци су били представљени експонати од 1790. године, када је основана Српска православнa црквена општина у Дубровнику, до савременог доба, када су интензивирани напори на обнови и заштити културног наслеђа Срба у Дубровнику. Конципирану у неколико тематских целина, поставку је чинило 250 експоната из ризница и фондова Музеја, Архива и Библиотеке Српске православне црквене општине у Дубровнику.

Изложбену поставку чинила су јеванђеља, заветни дарови, накит, литургијске сребрнине 17–19. века, антиминси с почетка и средине 19. века и плаштаница коју је руски конзул у Дубровнику поклонио Цркви Светог Михаила на Бонинову, 1857. године. Први пут су представљена документа из Архива Српске православне црквене општине – посланица на пергаменту из средине 18. века манастира Тврдош, домовни протокол из 1832, препис уговора из 1790. о куповини куће за цркву на Посату, попис православних породица у Дубровнику из 1821, писма Ђорђа Николајевића и епископа Јосифа Рајачића из 1830. године у вези са отварањем школе за српску децу, инвентар цркве на Бонинову из 1831, списак приложника за зидање цркве и гробља на Бонинову из 1836, оставинска решења добротвора, фотоалбум породице Бошковић. Посебну целину чинили су оригинални рукописи књижевника: Иве Војновића („Смрт мајке Југовића” и „Лазарево васкрсење”), Светозара Ћоровића („Зулумћар”), Андра Мурата („Селим паша”), Андре Гавриловића („Дубровник и Вук Караџић, цртице из историје српске књижевности”).

Аутори изложбе и каталога су: Горан Спаић (Српска православна црквена општина у Дубровнику), Јелица Рељић и др Мирослав Перишић (Архив Србије). Аутори књижног дела поставке су: протојереј-ставрофор Славко Зорица (Српска православна црквена општина у Дубровнику) и др Оливера Стефановић (Народна библиотека Србије). Ауторка ликовно-графичког дизајна изложбе је Озарија Лашић Марковић. Изложбу прати богато илустровани каталог "Култура Срба у Дубровнику 1790–2010. Из ризнице српске православне цркве Светог Благовештења" на 430 страна, у два издања, на српском и хрватском језику.

Изложба је била отворена од 29. јуна до 30. септембра 2012. године.