20-10-2011

„Сећајте се моји мене јер ме више нема“

______________

Поводом обележавања 70 година од масовних стрељања цивила у Крагујевцу 19, 20. и 21. октобра 1941. године, Архив Србије и Историјски музеј Србије у сарадњи са великим бројем установа културе приредили су изложбу „Сећајте се моји мене јер ме више нема“ која је отворена 20. октобра 2011. године.

Изложба је организована под покровитељством Владе Републике Србије. Аутори изложбе су др Мирослав Перишић и Дејан Ристић. Аутор текста каталога је др Алексеј Тимофејев, док је ауторка поставке госпођа Ана Швабић.

На изложби су представљене немачке објаве и наредбе о стрељању сто Срба за једног убијеног немачког војника, извештаји и обзнане о извршеном стрељању, фотографије хапшења и спровођења на стратиште, као и хумки стрељаних и обележавања помена током окупације, заједно са фотографијама чланова породица страдалих. Жртве су приказане путем личних фотографија, предмета и докумената, а посетиоци су имали прилику да виде четрдесетак порука које су поједини пострадали успели да оставе, а по једној од њих изложба и носи свој назив.