04-01-2021

„Матија Бан – Писма са Бановца“

______________

Изложба о Матији Бану отворена је 30. децембра 2020. године у 12 сати, на Бановом брду, на платоу испред Основне школе „Јосиф Панчић“. Изложбену поставку је отворио Срђан Коларић, председник општине Чукарица, а присутним гостима на отварању се обратио и један од аутора изложбе Пеђа Милојевић.

Изложба посвећена животном путу и делатности Матије Бана, „рођеног Дубровчанина, угледног Београђанина, панслависте, Југословена, дипломате, књижевника, драмског писца, професора Лицеја у Београду, првог члана Академије уметности Српске краљевске академије, становника Бановог брда“, реализована је у сарадњи са Туристичком организацијом општине Чукарица, Центром за мултимедијалну уметност и комуникацију „Танграм“ и Архивом Србије.

Документа – упис у Матичну књигу рођених, писма, извештаји, указ, позоришни плакати, књиге, репродукције уља на платну, фотографије... су из фондова и збирки Архива Србије, Архива Српске православне црквене општине у Дубровнику, Музеја града Београда, Музеја позоришне уметности Србије, ЈКП Погребне услуге Београд, Градске општине Чукарица, као и из фотодокументације Редакције листа Политикин Забавник.

Аутори изложбене поставке: Пеђа Милојевић и Светлана Митровић.

Сарадници из Архива Србије на истраживању и припреми изложбе: Јелица Рељић, др Татјана Кикић, Александар Марковић и Александра Јаношев.

Изложба ће бити отворена до 4. јануара 2021. године.