18-10-2021

„Србија и Света Столица 1878–1914” у Риму

______________

Министри спољних послова Србије и Ватикана, Никола Селаковић и монсињор Пол Ричард Галагер отворили су на Понтификалном латеранском универзитету у Риму изложбу „Србија и Света Столица 1878–1914“, поводом 100 година од успостављања дипломатских односа Краљевине СХС и Свете Столице.

На изложби су представљена документа и фотографије са истоимене изложбе која је 7. октобра отворена у Државном архиву Србије. Изабрана архивска грађа сведочи о животу католичке заједнице у Србији, континуираним настојањима најистакнутијих владара и државника Србије на успостављању и развијању сарадње са Светом Столицом, напорима око усвајања Закона о Конкордату, дипломатској преписци српских званичника са папама Лавом XIII, Пијем X и Бенедиктом XV.

Изложбену поставку прати двојезични, богато илустрован каталог. Аутори изложбе и каталога су: др Мирослав Перишић, Јелица Рељић и Александар Марковић. 

Отварању изложбе присуствовали су амбасадори Сједињених Америчких Држава, Русије, Велике Британије, Чешке, Индонезије, Шпаније, Словачке, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Кубе, Холандије, Словеније, Турске, Камеруна, Панаме, Грчке и отправници послова Сједињених Америчких Држава, Хрватске,  Румуније и Албаније као и бројни дипломатски представници акредитовани при Светој Столици, протејереј ставрофор Рашко Радовић, архијерејски намесник за Италију и амбасадор Србије у Италији Горан Алексић.