14-12-2015

„Подсећања“, 2015.

______________

Изложба на отвореном „Подсећања“, 2015. године била је посвећена животу и делатности географа и академика Јована Цвијића, утемељивача археологије и историје уметности у Србији Михаила Валтровића, професора, публицисте и књижевника Милорада Павловића Крпе и историчара, професора Универзитета, министра просвете и унутрашњих дела Љубомира Јовановића.

Изложба је постављена испред зграде Архива Србије и приређена је поводом годишњица рођења или смрти истакнутих стваралаца. Посетиоци су имали прилику да виде: диплому Краљевског географског друштва из Лондона којом је професор Јован Цвијић проглашен за почасног дописног члана, указ кнеза Милана Обреновића о постављењу Михаила Валтровића за професора археологије на Великој школи и чувара Народног музеја, документа о оснивању Српског археолошког друштва, писмо Милорада Павловића Крпе краљу Петру Карађорђевићу о путовању у Италију са четрнаестогодишњим кнезом Павлом Карађорђевићем, рукописе Милорада Павловића о светским ратовима, указ краља Петра I Карађорђевића о постављењу Јована Цвијића и Љубомира Јовановића за прве редовне професоре Универзитета у Београду, указ краља Петра I Карађорђевића о постављењу Љубомира Јовановића за министра унутрашњих дела и фотографије Љубомира Јовановића као министра унутрашњих дела из периода Првог светског рата.

Изложба је отворена 15. децембра 2015. године, поводом обележавања Дана архива у Србији, а била је отворена до 14. децембра 2016. године. Уз изложбу, Архив Србије је објавио и књиге другог кола библиотеке „Подсећања“, које је приредила ауторка изложбе Ана Кос Вујовић.