14-02-2014

„Први светски рат у документима Архива Србије. Изложба I“

______________

Поводом националног празника Сретење – Дан државности, у петак, 14. фебруара 2014. године, у Архиву Србије jе отворена изложба „Први светски рат у документима Архива Србије. Изложба I“. Изложбом је Архив Србије започео обележавање стогодишњице Првог светског рата.

Аутори поставке су: др Мирослав Перишић, мр Љубинка Шкодрић и Александар Марковић.

Изложба је била прва у низу програмских садржаја којима Архив Србије започиње обележавање стогодишњице Првог светског рата. Јавности су представљена изабрана документа Архива Србије о аустроугарској политици према Србији и Балкану почетком 20. века, документа о аустроугарским војним припремама почетком 1914. године и њеним војним маневрима у Босни и Херцеговини 24–27. јуна 1914, о Сарајевском атентату и Јулској кризи, почетку Првог светског рата и односу великих сила према Србији.

Посетиоци су имали прилику да виде обавештење српског посланика о атентату у Сарајеву, извештаје српских дипломатских представника о реакцијама на атентат, оригинал ултиматума који је Аустроугарска упутила Србији, одговор српске владе на ултиматум, као и оригинал телеграма објаве рата Аустроугарске Србији.

Изложба је била отворена до 14. марта 2014. године.