17-12-2019

„Краљевина Србија и Краљевина Италија“

______________

Изложба „Краљевина Србија и Краљевина Италија“ отворена је за Дан архива у Србији 17. децембра 2019. године. 

Изложбу сачињавају документа о школовању српских студената на италијанским универзитетима, усавршавању српских вајара, сликара, музичара, историчара у Италији, као и о гостовањима италијанских уметника у Београду. Посебне целине посвећене су културним, научним, дипломатским, војним и привредним односима двеју држава у периоду до 1918. године. На изложби је представљено више од две стотине експоната – дипломатских и ратних извештаја, конвенција, указа, писама, преписки, фотографија, новинских чланака из домаће и стране штампе, спискова и фотографија дипломатских представника, пописа гарибалдинаца, превода дела италијанских аутора на српски језик.

Међу документима у којима се сазнаје које је све италијанске појединце Србија одликовала, пажњу привлачи документ о додели Ордена Св. Саве управнику Државног архива у Венецији, Карлу Малаголи, што је јединствен пример изражавања поштовања једне државе према управнику државног архива друге државе. Посетиоци имају прилику да виде и Конзуларну конвенцију из 1879, Трговински уговор из 1907, документа о доласку првог италијанског посланика грофа Ђузепеа Торнијелија у Београд 1879. и о именовању првог српског посланика Филипа Христића у Риму 1881. године.

Поставку прати књига „Краљевина Србија и Краљевина Италија“, са близу 200 интегралних докумената двојезично описаних и уводном студијом, коју су приредили Мирослав Перишић, Јелица Рељић и Александар Марковић.

Аутори изложбе су: Јелица Рељић и Александар Марковић.

Изложба је отворена радним данима од 10 до 18 часова, суботом од 9 до 17 часова, до 30. априла 2020. године.