30-09-2011

„Странци у Београду“

______________

Aрхив Србије је заједно са ЈП „Београдска тврђава“ приредио изложбу „Странци у Београду“, коју су посетиоци могли да виде на шеталишту код Бетон хале до 30. септембра 2011. Поставком је обухваћен период од 1841, када је Београд постао престоница модерне српске државе до 1941. године.

Пут Београда од турске касабе до модерног европског града пратили су, живели и обликовали и његови страни житељи. Странци, које је судбина или њихов авантуристички дух изместио у оквире нашег града били су међу зачетницима индустријализације, доносили потребна инжењерска и занатска знања и вештине и подизали ниво науке и уметности.

Аустријанац Ђорђе Вајферт, Мађар Геца Кон, Словенац Даворин Јенко, Шкотланђанин Франсис Макензи, Швајцарац Арчибалд Рајс, Чех Игњат Бајлони... само су неки од странаца који су оставили дубок траг у Београду. Сведочанства представљена кроз богату документацију која се чува у Архиву Србије, показују како су ови, али и многи други страни досељеници утицали на живот српске престонице.

Аутори изложбе: проф. др Мирослав Јовановић, Јелица Рељић и Весна Алексић. Сарадници: Никола Аџић, Миомир Комаров, Горан Дончић и Саша Ружесковић.