28-06-2022

„Меша Селимовић – избор докумената”

______________

Изложба Државног архива Србије „Меша Селимовић – избор докумената” отворена је 28. јуна 2022. године у оквиру традиционалног обележавања Видовдана у Андрићграду. Отварању изложбе је претходило откривање споменика Меши Селимовићу у Алеји српских великана у Андрићграду.

Изложбу „Меша Селимовић. Избор докумената” чини избор докумената о одрастању и школовању великог књижевника, предратном ангажману у школама у Тузли и учешћу у рату, књижевном и филмском стваралаштву. Посебне целине изложбе посвећене су поставкама комада Дервиш и смрт на позоришним репертоарима, односу са књижевником Ивом Андрићем и сведочанствима о Меши Селимовићу као академику Српске академије наука и уметности. Део поставке чине и одломци из говора Матије Бећковића на сахрани писца 14. јула 1982. године.

Аутори изложбене поставке су Јелица Рељић, Александар Марковић и Никола Аџић. Сарадници су Петар Росић, Душан Гутеша, Дарко Пачавра, Дарко Опалић и Ања Вулић. Поставку чини архивска грађа из фондова и збирки Државног архива Србије, Архива Босне и Херцеговине, Архива Југославије, Архива САНУ, Народног позоришта у Београду и Народног позоришта Ниш.