14-12-2016

„Култура Срба у Трсту 1751–1914“

______________

У Архиву Србије, у среду, 14. децембра 2016. године, у 13 сати, поводом Дана архива у Србији, отворена је изложба „Култура Срба у Трсту 1751–1914“. Изложбу је отворио Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

Изложба је конципирана у више тематских целина које сведоче о историји српске заједнице у Трсту, грађењу две цркве, српским палатама, српском православном гробљу „Свети Ђорђе“, угледним српским породицама, Српској школи „Јован Милетић“, Хору Цркве Светог Спиридона, Библиотеци и Архиву Српске православне црквене општине, о духовницима, књижевницима и владарима чија је делатност утицала на културу Срба у Трсту у периоду до 1751. до 1914. године. Представљени су истакнути Срби који су имали значајну улогу у привредном животу и урбанистичком развоју Трста, као и у добротворном раду, а значајан део изложбеног простора је посвећен Цркви Св. Спиридона – од подизања прве грађевине у 18. веку до архитектуре новоподигнуте цркве, пројеката, планова, скица и цртежа детаља цркве. На принтовима великог формата представљена је ризница Цркве Св. Спиридона (јеванђеља, иконе, крстови, путири, кандила, кадионице).

Посетиоци су имали прилику да виде оригинална документа из Архива Србије – мемоаре проте Матеје Ненадовића у којима су садржани подаци о прикупљеној помоћи Срба у Трсту српским устаницима 1806. године, дипломатске извештаје српских дипломатских представника у Трсту, страну штампу о догађајима у Србији, као и књиге из фонда Старе и ретке књиге Библиотеке Архива Србије.

Представљена су и документа која се чувају у Архиву Српске православне црквене општине у Трсту међу којима су: Повеља царице Марије Терезије из 1751. године на основу које је заснован рад Српске православне црквене општине у Трсту, пописи досељених Срба у Трст у 18. веку, дозвола из 1759. године да се умрли православци могу јавно сахрањивати, уговори с краја 18. и почетка 19. века са српским учитељима у Трсту, извештаји о раду, планови и програми рада Српске школе „Јован Милетић“ од 1792. године па на даље, писма која су Српској православној црквеној општини упутили Вук Стефановић Караџић, Јоаким Вујић, Лукијан Мушицки, Павле Соларић, Јосиф Рајачић, као и старе и ретке књиге које се чувају у Библиотеци Српске православне црквене општине.

Поставку прати студија на преко 480 страна, богато илустрована, коју су приредили Јелица Рељић и др Мирослав Перишић.

Аутори изложбе су: Јелица Рељић, др Мирослав Перишић и Ана Кос Вујовић.

Изложба је била отворена до 30. јуна 2017. године.