04-01-2023

МИРОСЛАВ ПЕРИШИЋ: ОПАСНА ЛАЖ ИСТОРИЧАРА ПРЕДРАГА МАРКОВИЋА

______________

У досадашњим одговорима на неосноване тврдње др Предрага Марковића, директора Института за савремену историју, износио сам аргументе о раду Државног архива Србије и законским архивским процедурама које он није оспорио.

Указивао сам и на његове конкретне лажи, позивајући га да наведе делове у мојим текстовима и да цитира реченице које ми приписује а које нисам написао. То није учинио, већ је наставио да износи нове лажи. У штампаном издању листа Курир од 28. децембра 2022. године отишао је корак даље. Изјавио је да сам написао да хрватски архиви воде усташку политику. Никада и нигде нисам то написао! Предраг Марковић је изрекао гнусну и опасну лаж (његова изјава гласи: „Предлажем да се позову директори архива Бугарске, Словеније и Северне Македоније. Не и Хрватске, јер је Мирослав Перишић написао да тамошњи архиви воде усташку политику.“)

Не желећи да улазим у разлоге због чега је, и с којим циљем, Предраг Марковић тако нешто измислио, прекидам сваку даљу преписку с њим. Његов недостојан начин јавне комуникације више не заслужује моју пажњу.

У Београду, 4. јануара 2023.                                                

Др Мирослав Перишић,

директор Државног архива Србије