01-03-2023

Полазници Дипломатске академије у посети Државном архиву Србије

______________

Полазници Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије, заједно са амбасадором др Марином Јовићевић, руководиоцем Дипломатске академије, и Александром Суботићем, првим саветником, посетили су Државни архив Србије у среду 1. марта 2023. године.

Предавање о значају, историјату и улози Државног архива Србије одржале су историчари и архивисти Ана Кос Вујовић и Ања Вулић у Изложбеној сали Архива у амбијенту поставке „Краљевина Србија и Јапан“.
Полазници су имали прилику да виде оригиналне дипломатске извештаје српских представника у европским земљама из периода од 1875. до 1902. године. У питању су одабрани извештаји истакнутих српских дипломата и државника: Косте Цукића, Николе Пашића, Чедомиља Мијатовића, Стојана Новаковића и Милана Петронијевића који чине незнатан део обиља архивске грађе из историје српске дипломатије 19. и 20. века која се чува у фондовима и збиркама Државног архива.
Представљена је и богата издавачка делатност Архива са посебним освртом на серију зборника докумената Историја српске дипломатије. Документа у оквиру које су до сад у 10 књига, односно 18 томова, објављена документа која представљају темељ обликовања научно засноване слике о прошлости.
Пажња гостију усмерена је и на серије Мала библиотека, Лични фондови, као и на студијске каталоге који се баве међународним односима Краљевине Србије.
После предавања, гости су обишли службе Државног архива (Депо, Библиотеку и Читаоницу) у којима су се кроз кратка предавања запослених упознали са сложеном и разноврсном делатношћу установе.
Посета је имала за циљ да укаже да архиви спадају у најужи круг културно-научних установа, незаобилазних у образовању дипломатских представника једне земље.