26-04-2023

Др Мирослав Перишић говорио на обележавању 75 година постојања Историјског архива у Нишу

______________

У уторак, 25. априла 2023. године, отварањем изложбе „Старе балканске фотографије” и представљањем поштанске марке емисије града Ниша, обележено је 75 година постојања Историјског архива Ниш.

Поводом годишњице постојања, Историјски архив Ниш је, заједно са Државним архивом Републике Северне Македоније и Државном агенцијом „Архиви” Републике Бугарске уприличио изложбу „Старе балканске фотографије”. У част јубилеја, представљене су и поштанске марке „75 година Историјског архива Ниш” и „300 година Нишке тврђаве” у издању ЈП Поште Србије.

Догађају су присуствовали председник Скупштине града Ниша др Бобан Џунић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, посебни саветник Министарства културе Републике Србије Алма Ризвановић, директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић, председник Државне агенције „Архиви” др Михаил Груев, директор Државног архива Републике Северне Македоније др Емил Крстески, директори архива у Србији и други гости.

У свом говору, приликом отварања изложбе др Мирослав Перишић истакао је како је изложба, настала као плод сарадње српског, македонског и бугарског архива, убедљив доказ да, без архивске грађе која се чува у овим архивима, нема ни историје Балкана. Сама изложба је уједно и одлична прилика да се види значај архивске институције у балканским оквирима. Архивска грађа кроз разгледнице и фотографије пружа прилику савременом човеку да се упозна са архитектуром, обичајима, начином живота и на тај начин створи што истинитију слику прошлости. Директор Државног архива Србије је, говорећи о овоме, искористио прилику и да подсети на речи професора Бранка Гавеле да је највећа грешка Балкана што је усвојио туђу слику о себи. 

Делегацију Државног архива Србије чинили су др Мирослав Перишић, директор, Јелица Рељић, помоћник директора и архивски саветник и Никола Аџић, руководилац Одељења за коришћење архивске грађе и техничку заштиту.