16-05-2023

Ученици ОШ „Владислав Рибникар“ у Државном архиву Србије

______________

Ученици IV разреда Основне школе „Владислав Рибникар“ у Београду, са учитељицама Соњом Чукић и Верицом Кулаузов, били су гости Државног архива Србије, 16. маја 2023. године.

Наши драги гости су током боравка у Архиву имали прилику да виде како се историјска документа и старе ретке књиге чувају, штите и дигитализују и да дознају основне податке о времену када је Архив основан и с којим задатком. У свечаној сали су обишли изложбену поставку „Краљевина Србија и Јапан“ и, како и доликује ђацима – франкороманистима ове угледне експерименталне школе, пажњу су им привукла документа на француском језику, која су, упркос свом узрасту, прочитали са лакоћом и пажњом.

Са драгим гостима су разговарали и дружили се Ана Кос Вујовић и Ања Вулић, архивисти-историчари, као и глумац Марко Мак Пантелић, с којим су, кроз игру „Чаробна књига“, читали и тумачили јапанске пословице.

Како су објасниле учитељице Школе, циљ њихове посете био је, да се у оквиру амбијенталне наставе у склопу предмета Природа и друштво, основци млађег узраста, на практичан и интерактиван начин, упознају са значајем архивске грађе и институције архива.

Верујемо да ће дан проведен у Архиву подстаћи наше најмлађе посетиоце, можда будуће архивисте и истраживаче, да нас често посећују.